Ar trebui ca închinarea bisericii să aibă loc în ziua de duminică? Sau am putea să o mutăm într-un moment mai convenabil? Conducătorul unei biserici regionale din Germania a provocat dezbateri pe această temă.

Biserica Protestantă din Renania este îngrijorată de numărul scăzut de participanți la slujbe. Din acest motiv, consiliul bisericii a prezentat un plan de „inovare” pentru a atrage mai mulți oameni la biserică. Biserica din Renania ar trebui să implementeze „mai puține reguli” în parohiile locale. De exemplu, se menționează că liderii comunității ar trebui să poată decide dacă să țină slujba săptămânală în seara de vineri, sâmbătă după-amiază, duminică dimineața sau în oricare altă zi.

Dar tocmai acest detaliu controversat a condus la discuții. Așa cum vedem și în alte țări, dimineața de duminică este încă momentul cel mai potrivit pentru închinare în Germania.

Credința creștină nu este despre „ziua de duminică”. „Închinarea de zi cu zi este mult mai importantă”, menționează conducătorul bisericii de stat din Renania, Thorsten Latzel, conform agenției de presă Idea.

Cunoscutul pastor evanghelic Ulrich Parzany s-a împotrivit acestei idei. În Ziarul german Die Welt s-a publicat un articol care spune că „biserica își ia rămas-bun de la slujbele de duminică”. Aceasta nu este mai puțin decât o încălcare a istoriei, spune Parzany. Creștinii s-au adunat în ziua de duminică timp de aproximativ 2000 de ani. Aceasta este și o chestiune pe care o au în comun toate bisericile creștine: Biserica Romano-Catolică, Biserica Ortodoxă, bisericile protestante și multele alte biserici liberale.

Biserica Protestantă din Renania spune în apărarea ei că această idee a apărut pentru că există o nevoie de schimbare, deoarece participanții la slujbe sunt în continuă scădere. Biserica Protestantă din Renania are oficial 2,2 milioane de membri, din care doar 1,7% participă la slujba de duminică. Există totuși o speranță, faptul că participarea activă va crește dacă parohia locală găsește un moment mai potrivit pentru închinare.
Parzany spune că „protestanții renani sunt în proces de a renunța la ziua de duminică ca zi de închinare.”

Pastorul adaugă că „adunarea de duminică sau, mai devreme, în ziua de sâmbătă, a fost fundamentală pentru viața credincioșilor încă de când există creștinismul. Doar adunarea credincioșilor îi întărește pe creștini în relația lor personală cu Dumnezeu.”

De asemenea, teologul protestant prof. Ulrich Körtner s-a opus acestei decizii. Într-un interviu cu Domradio, el a spus că aceasta este o încălcare a „duminicii ca zi comunitară pentru creștini” în biserica locală.

Ca răspuns la reacțiile negative, Latzel a declarat pentru Domradio că nu există o soluție pentru a anula slujba de duminică dimineața. „Stilul de viață al multor oameni s-a schimbat. Desigur, vom continua să sărbătorim și să sfințim ziua de duminică. Totuși, în același timp, realizăm că avem nevoie de servicii de închinare și în alte momente ale săptămânii, de exemplu, când se termină weekend-ul.”

Sursa: CNE News