În Norvegia, după cursuri, părinții pot să își înscrie copiii la ore de educație religioasă. Acum, Asociația Human-Ethical consideră că acest lucru încalcă legile Storting.

“Înțelegem că educația religioasă nu ar trebui să aibă loc în perioada extrașcolară și că acest lucru a fost exprimat de Storting”, declară Lars-Petter Helgsestad. Șeful departamentului pentru politică și muncă internațională de la Human Ethical Association (HEF) se referă la opțiunea pe care Biserica Norvegiei o oferă copiilor care doresc să primească educație religioasă în cadrul unui program extrașcolar.

În martie anul trecut, HEF a trimis un e-mail administratorului de stat din Oslo, acuzând Biserica Norvegiei din Skedsmo că predă copiilor educație religioasă în mai multe școli în cadrul programului after-school (SFO). Potrivit HEF, comunitatea a invitat copiii din clasele I și a III-a la un club unde își puteau face teme dar și să învețe istorisiri biblice.

Acest lucru contravine recomandării Storting din 2005 cu privire la modificările aduse Legii Bisericii, consideră HEF. Acel text spune că “educația religioasă nu trebuie să se desfășoare în cadrul programului after-school”.

Cu toate acestea, administratorul de stat nu a fost de acord cu organizația. Potrivit administratorului, declarația din 2005 nu se aplică în această situație. Nu a fost adoptată nicio interdicție privind educația religioasă în timpul programului after-school, a susținut administratorul de stat. În schimb, OFS ar trebui să se bazeze pe “valorile fundamentale din moștenirea și tradiția creștină și umanistă, cum ar fi respectul pentru demnitatea umană și pentru natură, pe libertatea spiritului, pe caritate, iertare, egalitate și solidaritate”.

Sursa: CNE News