Autoritatea pentru Antichități din Israel a descoperit o chitanță veche sau o tranzacție financiară care datează de 2 000 de ani, pe drumul de pelerinaj al Orașului lui David din Ierusalim.

Descoperirea datează din perioada celui de-al doilea templu, de pe vremea lui Isus, când romanii controlau regiunea.

Numele Shimon este inscripționat în ebraică pe micul fragment de piatră de cretă pe care a fost gravat documentul financiar, urmat de linii de litere și numere, ceea ce indică faptul că era vorba de bani.

Cercetătorii au găsit tăblița de piatră într-un sit de săpături din Jerusalem Walls National Park.

Drumul de pelerinaj mergea de la poarta orașului și de la Bazinul Siloam, situat la sud de Orașul lui David, până la porțile Muntelui Templului și ale celui de-al doilea templu, fiind cel mai important drum din Ierusalim.

O declarație a oficialităților arată că „lespedea de piatră a fost folosită inițial ca osuar (cufăr de înmormântare), prezent în mod obișnuit în Ierusalim și în Iudeea în perioada romană timpurie’’.

Cercetătorii pun în lumină importanța descoperirii: ,,Viața de zi cu zi a locuitorilor Ierusalimului care au locuit aici acum 2 000 de ani este ilustrată prin acest obiect simplu. La prima vedere, numele și cifrele pot părea neinteresante, dar să ne gândim că, la fel ca în prezent, chitanțele erau folosite și în trecut în scopuri comerciale și că o astfel de chitanță a ajuns până la noi, este o descoperire rară și plină de satisfacție, care permite o incursiune în viața de zi cu zi din sfântul oraș Ierusalim.’’

Directorul instituției, Eli Escusido, a salutat descoperirea, comentând că „drumul de pelerinaj, care este descoperit în mod continuu în Jerusalem Walls National Park, este un proiect emblematic al Autorității pentru Antichități din Israel”.

El a continuat: „Nu este o coincidență faptul că numeroasele descoperiri care ies la iveală în timpul săpăturilor pun în lumină centralitatea acestui drum chiar și în timpul perioadei celui de-al doilea templu. Cu fiecare descoperire, înțelegerea noastră a zonei se aprofundează, dezvăluind rolul esențial al acestei străzi în viața de zi cu zi a locuitorilor Ierusalimului de acum 2 000 de ani.’’

Sursa: CBN News