Doi palestinieni au atacat luni cu cuțitul și cu mașina în centrul Israelului. Ca rezultat, o femeie a fost ucisă și alte 17 persoane au fost rănite. Atacul a avut loc la doar o zi după ce sute de mii de israelieni s-au adunat pentru a marca a 100-a zi de la masacrul și răpirea comise de Hamas pe 7 octombrie.

Potrivit poliției, cei doi atacatori, aflați acum sub custodie, proveneau din zona Hebron, la sud de Ierusalim, dar lucrau ilegal în orașul Ra’anana, lângă Tel Aviv. Printre răniți se numără și copii și adolescenți.

La marele miting de la Tel Aviv din weekend, starea celor peste 130 de ostatici încă ținuți captivi a amplificat apelul disperat al familiilor acestora. În cadrul unui miting de 24 de ore în Tel Aviv, participanții au respectat 100 de secunde de tăcere și au ascultat discursuri ale unor figuri notabile precum Președintele Isaac Herzog.

Herzog a adresat un apel către comunitatea internațională, declarând: „Fac apel către întreaga comunitate a națiunilor să își aducă contribuția. Aceasta nu este doar lupta noastră; este o luptă pentru întreaga lume. Susțineți viața și libertatea împotriva barbarismului și a urii, susțineți libertatea și democrația, susțineți ostaticii noștri și ajutați-i să se întoarcă acasă. Nu există amânare, momentul potrivit pentru a acționa este acum.”

Raz Ben Ami, o fostă ostatică, al cărei soț, Chad, este încă în captivitate, a împărtășit experiența ei, afirmând: „A fi răpit înseamnă să nu poți dormi, știind că teroriștii îți îndreaptă un pistol către cap. A fi răpit înseamnă să te simți neputincios, să pierzi controlul asupra vieții tale. A fi răpit înseamnă să nu știi dacă vei mai trăi în clipa ce urmează.”

La Washington, D.C., protestatarii anti-Israel au organizat un miting pentru a cere încetarea acțiunilor militare ale Israelului în Gaza. Oficialii de securitate au relocat membrii personalului Casei Albe după ce unii protestatari au vandalizat gardul exterior de la 1600 Pennsylvania Avenue.

Pe frontul militar, Hamas a marcat cele 100 de zile de la declanșarea războiului cu o salva de rachete și un banner care spunea: „14 ianuarie –– 100 de zile de luptă. Ashdod sub foc! Și ceea ce urmează va fi cu mult mai rău.”

În Marea Roșie, Houthi au lansat o rachetă către o navă de război americană duminică, marcând primul atac după raidurile aeriene efectuate de SUA și Marea Britanie împotriva grupării susținute de Iran.

Luni, o rachetă lansată din Yemen a lovit o navă deținută de SUA chiar în apropierea coastei din Golful Aden.

Între timp, Marina SUA afirmă că mai caută două echipaje dispărue care au căzut în mare în timpul unei operațiuni de abordare nocturnă în apropierea coastei din Aden, în Marea Roșie.

Sursa: CNE News