Timp de patru ani și jumătate, Victor Madrigal-Borloz a scris rapoarte, a participat la întâlniri digitale și a călătorit în întreaga lume pentru a apăra drepturile LGBT. Ideile expertului independent al ONU în materie de protecție împotriva violenței și discriminării bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen (SOGI) sunt clare. Principala dintre ele: genul contează mai mult decât sexul. Genul este un spectru. Un copil de trei ani își poate cunoaște identitatea de gen.

Ultimul său raport SOGI este dedicat relației dintre drepturile LGBT și libertatea religioasă. El a prezentat documentul în fața Comitetului ONU pentru drepturile omului de la Geneva la sfârșitul lunii iunie 2023. Madrigal-Borloz nu-și ascunde intențiile. Costaricanul caută „un nou spațiu normativ” pentru normele LGBT în religii. Dacă o religie învață că comportamentul homosexual este un păcat sau că genul este o realitate biologică imuabilă, aceasta încalcă legislația privind drepturile omului, potrivit raportului.

În rolul său, raportorul special prezintă anual două rapoarte – unul către Adunarea Generală a ONU de la New York și unul către Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva. La preluarea mandatului, la începutul anului 2018, Madrigal-Borloz declară că, în calitate de câine de pază independent al LGBT la ONU, se va concentra pe abrogarea legilor discriminatorii și pe interzicerea așa-numitei terapii de conversie. El este succesorului primului expert pe această temă, thailandezul Vitit Muntarbhorn, care s-a retras în 2017 din motive de sănătate. Costaricanul lucrează din America ca rezident la Harvard Law School, unde este cercetător invitat cu jumătate de normă. Munca pe care studenții din cadrul Programului pentru drepturile omului o fac pentru el aici îl ajută în poziția sa la ONU.

Autoidentificare

Conceptul de identitate de gen se află în centrul activității și al gândirii lui Madrigal-Borloz. El este un adept declarat al teoriei de gen. Potrivit acestei gândiri, genul determină adevărata identitate a unei persoane, iar sexul biologic este o invenție socială (construcție) pe care oamenii au ținut-o în față timp de secole.

În 2017, înainte de a obține postul la ONU, Madrigal-Borloz era unul dintre semnatarii Principiilor de la Yogyakarta. Acest document LGBT este notoriu pentru principiul 31, care recomandă tuturor statelor să adopte autoidentificarea de gen. „Statele ar trebui (…) să pună capăt înregistrării genului unei persoane în documentele de identitate, cum ar fi certificatele de naștere, cărțile de identitate, pașapoartele și permisele de conducere, și ca parte a personalității lor juridice”. Când Madrigal-Borloz și-a început mandatul SOGI la ONU, la începutul anului 2018, el va fi într-o poziție în care va putea promova în mod activ autoidentificarea de gen la nivel global.

Genul nu este o caracteristică personală semnificativă pentru Madrigal-Borloz. Într-un raport privind datele și managementul, pe care l-a prezentat anul trecut, cuvântul nu apare deloc. Scopul său este de a șterge sexul biologic ca o categorie juridică și de a demonta structura binară de bărbat și femeie. El dorește o nouă înțelegere a legii, bazată pe identitatea de gen.

Sex-scepticism

Prin rapoarte, întâlniri și ședințe în întreaga lume, el promovează această legislație care înlocuiește sexul cu genul, redefinindu-l.

Uneori consideră că este necesar să ia măsuri intenționate. De exemplu, vine de două ori în ajutorul premierului scoțian Nicola Sturgeon în lupta acesteia pentru proiectul de lege privind transsexualitatea – care îi va pune capăt, în cele din urmă, mandatului de premier. La sfârșitul lunii aprilie 2023, el face o altă vizită de 10 zile în Regatul Unit, unde locuitorii devin din ce în ce mai sceptici în privința genului. La Edinburgh, se adresează Parlamentului pentru a-și sublinia sprijinul pentru legea scoțiană privind transsexualitatea. Legea a fost adoptată de Parlamentul scoțian, dar blocată de Parlamentul britanic.

Finanțare

Vocile critice subliniază faptul că avocatul costarican acționează în calitate de așa-numit expert independent – poziția sa nu este remunerată – dar este mai puțin independent decât ar vrea să se creadă mandatul său. El este finanțat de ONG-uri favorabile LGBT. De exemplu, Madrigal-Borloz primește 300.000 de dolari de la Fundația Arcus depuși în contul său.

Această fundație a fost numită instrumentul publicitar al fondatorului Jon Stryker. De fapt, activistul de gen din SUA deține o companie medicală care vinde echipamente chirurgicale pentru operații sexuale. Prin intermediul fundației sale Arcus, el investește sume mari de bani în răspândirea ideologiei identității de gen. În mod clar, Stryker și Madrigal-Borloz se recunosc reciproc în curcubeul LGBT.

Petiție

Există mai multe motive de îngrijorare. Organizația americană Family Watch International (FWI) îl acuză pe Madrigal de „depășirea flagrantă a mandatului său” prin impunerea unei ideologii neștiințifice. Pentru că expertul SOGI „și-a folosit poziția înaltă pentru a încerca să rescrie unilateral legislația privind drepturile omului”, FWI a lansat chiar o petiție internațională.

Directorul olandez Henk Jan van Schothorst de la Christian Council International (CCI) susține obiecția. El îl acuză pe Madrigal-Borloz de normalizarea homosexualității și a identității de gen, numindu-l „radical, fanatic și hotărât” în acest sens. „Expertul independent ar trebui, de fapt, să funcționeze în slujba statelor membre, dar postul a devenit un organism de implementare politică a secularismului occidental.” Van Schothorst a precizat că un mandat vine în mod normal prin consens, dar în acest caz au fost depuse o serie de amendamente și a fost necesar un vot – cu 84 de voturi pentru, 77 împotrivă și 16 abțineri.

Manipulare

La nivel global, de asemenea, organizațiile de femei se opun vehement angajamentului lui Madrigal-Borloz de a proteja identitatea de gen. De exemplu, organizația spaniolă Alianza Contra el Borrado de las Mujeres (Alianța împotriva Eliminării Femeilor) îl acuză pe Madrigal-Borloz de „manipulare” și „trădare” și de „punerea în pericol a demnității tuturor femeilor și copiilor”.

Într-o plângere amplă, LGB Alliance, o alianță britanică care militează pentru interesele persoanelor homosexuale și bisexuale, se adresează, de asemenea, președintelui Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în ianuarie 2023. Madrigal-Borloz eșuează, este mesajul. Acuzația este că promovează ideologia de gen, dar eșuează atunci când vine vorba de protejarea drepturilor homosexualilor. „Din tot ceea ce spune și face Victor Madrigal-Borloz, se pare că ne consideră demni de atenție doar dacă rostim mantrele: ‘Femeile trans sunt femei, bărbații trans sunt bărbați, identitățile non-binare sunt valide’.”

Combinarea celor două grupuri în mandatul SOGI este o imposibilitate, explică Bev Jackson de la LGB Alliance UK. „A avea un avocat pentru orientarea sexuală și identitatea de gen este un pic ca și cum ai avea unul pentru veganism și pentru creșterea găinilor. Nu funcționează”.

Sursa: cne.news