Statele membre ale Uniunii Europene interzic maternitatea de substituție internațională, conform unei directive din partea Parlamentului European. Parlamentul European a inclus maternitatea de substituție internațională în definiția traficului de persoane.

Deputatul european francez François-Xavier Bellamy a organizat deja o întâlnire pentru a sărbători victoria. Acesta a avut un câștig de 563 de voturi și doar 7 persoane s-au împotrivit deciziei.

În decurs de doi ani, Bellamy a lucrat pentru a introduce maternitatea de substituție în noua Directivă împotriva Traficului de Persoane. La început, maternitatea de substituție nu era inclusă în text, la fel ca și căsătoria forțată.

După lungi negocieri, deputatul a ajuns acolo unde și-a dorit. „Este un eveniment important pentru UE. Aceasta devine o lege europeană pe care statele membre trebuie să o respecte.”

Bellamy a invitat-o și pe Olivia Maurel în Parlamentul European de la Strasbourg. După ce și-a împărtășit povestea de viață ca „produs al maternității de substituție” într-un interviu cu CNE.news, ea s-a implicat activ în lupta împotriva acestei forme de tratament pentru infertilitate. Maurel este purtătorul de cuvânt al Declarației Casablanca din 2023 și a avut întâlnire și cu Papa Francisc.

Conform lui Bellamy, maternitatea de substituție încalcă demnitatea umană. „Copiii nu ar trebui să fie subiectul unui contract, deoarece acest lucru echivalează cu traficul de persoane. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili.”

Situația legală a maternității de substituție în statele membre UE, în prezent, este variată. Unele state au interzis practica, în timp ce altele au legalizat-o.

De asemenea, Olivia Maurel a fost mulțumită de votul din Parlamentul European. Ea a împărtășit din nou povestea ei de viață. Născută în Kentucky, SUA, în 1991, Maurel a fost transportată în Franța la părinții intenționați imediat după naștere.

Maurel a povestit că s-a întâlnit cu fratele ei biologic acum câteva săptămâni, pentru prima dată. Ea consideră că maternitatea de substituție definește un copil ca fiind un produs și evidențiază aspectul materialist al acesteia.

Aceasta consideră că maternitatea de substituție nu se bazează pe iubire sau afecțiune, ci pe aspecte materiale. Ea evidențiază faptul că în această industrie se generează venituri de 14 miliarde de dolari la nivel mondial.

Maurel a mai menționat faptul că bebelușii surogat sunt utilizați pentru diverse scopuri, inclusiv de către mame care au amânat să aibă copii, cupluri homosexuale sau bărbați singuri. Ea avertizează că acest domeniu este periculos, cu exemple de abuzuri asupra copiilor. În ciuda poveștilor frumoase prezentate de media despre bebelușii surogat care ajung în familii fericite, acest lucru nu justifică etica maternității de substituție.

În cadrul dezbaterii plenare, deputatul european olandez Bert-Jan Ruissen a pledat pentru o interdicție totală a maternității de substituție, nu doar a exploatării internaționale a acesteia, argumentând că este îndoielnic din punct de vedere etic să se ia un copil de la mama sa după naștere.

Sursa: CNE News