IERUSALIM, Israel – Pe fondul răspândirii antisemitismului și al negării Holocaustului, creștinii care sunt descendenți ai naziștilor cer iertare supraviețuitorilor Holocaustului, urmașilor acestora și poporului evreu, iar această mișcare naște un mare sentiment de unitate.

Creștini din aproximativ 30 de țări au urcat la Ierusalim pentru ceea ce ei numesc „Marșul Națiunilor”. Aceștia au venit să spună: „De la Holocaust la o nouă viață, Shalu Shalom Yerushalayim – Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului”. Viceprimarul Ierusalimului, Fleur Hassan-Nahoum, le-a urat creștinilor bun-venit în oraș.

Jobst Bittner din Tubingen, Germania, este fondatorul și președintele Marșului Națiunilor. „Provin dintr-un oraș în care universitatea este locul unde au fost educați și instruiți autori ai crimelor naziste – ucigașii SS”, a explicat el. „Ei au fost responsabili de moartea a 700.000 de evrei, și de aceea am început să cercetăm cu adevărat istoria orașului nostru”.

Bittner spune că, de obicei, familiile germane nu vorbesc despre trecutul lor nazist.

„Am descoperit că doar atunci când vom fi dispuși să spunem adevărul despre trecut vom putea să ne asumăm responsabilitatea atât pentru prezent, cât și pentru viitor. De aceea am decis să lansăm acest apel și să chemăm sute de mii de oameni să iasă în stradă pentru a se impune împotriva antisemitismului, a urii față de evrei și față de Israel”, a spus el.

El a povestit că ,,în 2007, am aflat că au existat opt lagăre în jurul micului nostru oraș Tubingen, în sudul Germaniei. Și că au existat marșuri care comemorau moartea la sfârșitul războiului, spre Dachau. Și atunci am avut… un cuvânt de la Domnul care ne-a spus: de ce să nu facem un Marș al Vieții pe traseele acelui Marș al Morții?’’.

Au mers pe jos 300 de kilometri, refăcând pașii de-a lungul acelor trasee diferite timp de trei zile. Rezultatul a avut mare impact.

„Am avut întâlniri incredibile între descendenții naziștilor și supraviețuitorii Holocaustului și descendenții lor”, a spus Reuss.

Ceea ce a fost văzut inițial ca fiind un mic eveniment este cunoscut acum la nivel mondial. Marșurile au fost organizate în sute de orașe din 25 de țări. În SUA, acesta se numește Marșul Amintirilor.

Sursa: CBN News