cross one radio logo

Norvegienii au descoperit o monedă nou de peste 1000 de ani, pe care este ilustrată figura lui Isus.

Moneda provine din Imperiul Bizantin, probabil din capitala Constantinopol, care este acum Istanbul și a călătorit peste trei mii de kilometri până să ajungă pe pământ norvegian.

Pe o parte a monedei apare Hristos, care ține în mână o Biblie, iar pe cealaltă parte sunt reprezentați doi împărați romani. Are, de asemenea, două inscripții: „Isus Hristos, Regele celor ce domnesc” și „Vasile și Constantin, împărații romanilor”. Autoritățile estimează că moneda a fost bătută la sfârșitul domniilor lui Vasile al II-lea și Constantin al VIII-lea, undeva între anii 977 și 1025 d.Hr.

Moneda a fost găsită la începutul acestui an cu ajutorul unui detector de metale, în apropierea Mării Norvegiene, scrie Evangeliques.info. „Exemplarul s-a păstrat excepțional de bine. Pare în mare parte neschimbată de la pierderea ei”, comentează municipalitatea în publicația sa.

Arheologii norvegieni spun că moneda este „unică în contextul norvegian.” Se crede că moneda ar putea fi legată de regele viking norvegian Harald Hardrade, care a domnit între anii 1045 și 1066.

Potrivit arheologilor, un preot ar fi putut pierde această monedă de aur unică în Valdres, în timpul călătoriei sale pe cunoscuta „Calea Episcopului”. Acest lucru este menționat de publicația de știri creștine Varlden Idag. Zona făcea parte din dioceza Bjorgvin până în anul 1125. Moneda ar putea, de asemenea, să fie legată de comerțul cu sare, hering, piei de ren și coarne desfășurat în acea perioadă.

Momentan, municipalitatea afirmă că nu există posibilitatea de a investiga mai în detaliu împrejurimile imediate ale sitului. „Nu am avut timp să examinăm încă locul descoperirii. Acest lucru va fi făcut când începe din nou sezonul de săpături în 2024.”

Sursa: CNE News