În Ucraina, numărul de persoane care s-au căsătorit este mult mai mare decât numărul celor care au divorțat.

În total, 86.028 de cupluri au făcut nunta în prima jumătate a anului 2023. Pe de altă parte, au fost înregistrate 10.139 de divorțuri. Un calcul rapid arată că numărul căsătoriilor este de 8,5 ori mai mare decât cel al divorțurilor, scrie Slovoproslovo.

În special în regiunile Dnipropetrovsk, Odesa, Kiev și Lviv, mulți oameni și-au unit viețile. Cel mai mic număr de căsătorii a fost constatat în Kherson, Donețk, Zaporizhzia, Ternopil și Cernăuți.

În același timp, numărul cel mai mare de divorțuri a fost înregistrat în Kiev, Dnipropetrovsk și în zona Odesa.

Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, numărul divorțurilor a scăzut cu 17%, iar numărul căsătoriilor a crescut cu 33%.

În general, războiul este un adevărat dezastru pentru demografia Ucrainei. Ella Libanova, doctor în economie și director al Institutului de Demografie și Cercetări Sociale, spune pentru Slovoproslovo că Ucraina a pierdut aproximativ un milion de oameni, deoarece mulți au fost uciși de război și mulți alții au părăsit țara. „Pierderea unui milion de oameni este o catastrofă pentru Ucraina”, consideră Libanova. „Pe plan moral, pe plan psihologic dar și cantitativ”.

Potrivit lui Tetyana Berezhna, peste 6,2 milioane de ucraineni locuiesc în străinătate. Cu toate acestea, cifrele variază. „Dacă vorbim despre plecarea ucrainenilor în afara Ucrainei, cifrele de aici sunt foarte diferite. Primim date atât de la Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, cât și de la Eurostat, care ține evidența ucrainenilor înregistrați temporar în țările UE. Avem informații de la operatorii de telefonie mobilă, precum și de la instituții analitice.”

În iunie, comisarul pentru drepturile omului a estimat că peste 8 milioane de ucraineni au fugit în diferite țări de la începutul anului 2022. Mai mult de 5 milioane dintre ei au solicitat statutul de rezident temporar într-un stat membru al UE.

Sursa: CNE News