Ferestrele unei clădiri bisericești se murdăresc, la fel ca ferestrele oricărei alte clădiri. Cu toate acestea, o companie de curățenie norvegiană refuză să le spele. „Vrem să rămânem neutri”.

Conflictul a început în aprilie, când congregația s-a pregătit pentru curățenia de primăvară. Managerul general al parohiei Hafrsfjord a Bisericii Norvegiene, Eli Dorthea Taunton, a trimis un e-mail companiei de curățenie Ren Glede Renfold cu solicitarea unei oferte de preț pentru ferestrele clădirii parohiale de lângă biserică, relatează Dagen.

În aceeași zi a primit un răspuns, iar răspunsul a fost negativ. În răspunsul său, publicat de compania media NRK, compania a explicat că „de dragul unora dintre [angajați], [dorește] să rămână strict neutră atât din punct de vedere religios, cât și politic”. Prin urmare, a refuzat solicitarea.

În orașul Klepp (Norvegia), există o dezbatere cu privire la organizațiile care ar trebui să primească subvenții din partea comunității. Organizațiile care rămân la înțelegerea tradițională a căsătoriei par să fie excluse.

Taunton a declarat pentru NRK că i se pare ciudat raționamentul companiei, „mai ales pentru că nu le-am cerut să participe la nicio activitate sau eveniment religios”.

Directoarea generală însăși a fost client al companiei fără probleme. Acum, ea și-a anulat și propriul abonament, scrie Vart Land. „Sunt creștină”, a explicat Taunton, „așa că ei pot face curățenie în casa mea, dar nu și acolo unde lucrez? Mi s-a părut problematic faptul că ei selectează clienții în funcție de anumite criterii. Prin urmare, nu doresc să îi susțin fiind un client al lor”.

Ea a raportat cazul la KA, organizația patronală a întreprinderilor bisericești. La rândul său, KA a depus o plângere împotriva companiei de curățenie. A făcut acest lucru la comisia pentru discriminare pe motive de religie și mod de viață.

Directorul departamentului KA și avocata Ingrid B a declarat pentru NRK că întreprinderile nu pot discrimina clienții pe baza credinței. Ea face referire la Legea privind egalitatea și interzicerea discriminării. „Dacă se permite ca astfel de practici să se răspândească în secret, vor fi afectate ambele confesiuni, alte comunități de credință și viziuni de viață și o serie de alte afaceri bazate pe valori. Nu ne dorim o astfel de evoluție”.

Taunton subliniază că implicațiile refuzului firmei de curățenie nu sunt mari, deoarece ea poate găsi pe altcineva care să facă treaba. „Dar refuzul pe baza unui punct de vedere religios nu este în regulă.”

Sursa: CNE News