cross one radio logo

Biserici din Belarus sunt obligate să se supună cerințelor, mult mai stricte, pe care statul le prezintă. Modificările legislative facilitează autorităților lichidarea unei comunități religioase.

Biserici din țară trebuie să fie reînregistrate până în ianuarie 2025. Dacă nu se conformează, vor pierde dreptul de a mai activa. Modificările fac parte din amendamentele legii privind activitățile organizațiilor religioase, conform Institutului pentru Religie și Politică din Belarus. Legea face mai dificilă operațiunea bisericilor existente și înființarea unei biserici noi în țară. La 3 ianuarie, serviciile de presă prezidențiale au anunțat că Președintele Alexander Lukashenko a semnat acest document.

Bisericile primesc o înregistrare doar dacă sunt formate din cel puțin 15 comunități locale și au o vechime de cel puțin 30 de ani, conform InVictory. Persoanele aflate pe o listă neagră a „extremiștilor și teroriștilor” nu au voie să înființeze o biserică. De asemenea, fără înregistrare, nu este permis ca o biserică să funcționeze.

Potrivit noii legi, organizațiile religioase au voie să participe la activități sociale, cum ar fi să întrețină un orfelinat sau să ofere ajutor persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, le este interzis să se implice în activități politice sau să participe ori să susțină un partid politic, de exemplu. În plus, pot folosi doar simboluri religioase, nu și politice. De asemenea, participarea la manifestații este interzisă, iar serviciile religioase pot avea loc doar într-un spațiu desemnat de comitetul executiv local.

Modificările legislative limitează și școala duminicală, conform Mediazona. Aceasta nu trebuie să conțină „propagandă a războiului, ostilității și extremismului” și trebuie să fie conforme cu „ideologia valorilor tradiționale general recunoscute” din Belarus.

Totodată, devine mai ușor pentru statul Belarus să lichideze bisericile. „Activități care contravin principalelor direcții ale politicii interne și externe a Belarusului sau care prejudiciază sănătatea belarușilor” sunt suficiente pentru ca guvernul să închidă o biserică.

Mai multe surse media menționează similaritățile dintre noua lege belarusă și o lege corespondentă din Rusia.

Luna trecută, cercetătorul american Dylan Schexneydre a publicat un raport despre situația libertății religioase în Belarus în 2023, conform publicației Belarus 2020. În raport, Schexneydre menționează că libertatea religioasă continuă să se reducă sub președintele Lukashenko, ceea ce, consideră el, e o problemă deosebit de gravă.

Persecuția liderilor religioși din Belarus nu trece neobservată nici în Parlamentul European. La 14 decembrie, acesta a adoptat o hotărâre care menționează în mod explicit persecuția clerului în Belarus.

Sursa: CNE News