Un pastor din Nepal se confruntă cu posibilitatea de a fi închis pentru un an în urma refuzului Curții Supreme de a-i accepta apelul. Pastorul Keshab Raj Acharya a fost condamnat la închisoare din cauza activității sale religioase, iar acum trebuie să își execute sentința, cu excepția cazului în care instanța acceptă apelul său pentru a transforma pedeapsa într-o amendă.

Problemele au început să apară în martie 2020, când un bărbat l-ar fi sunat pentru a-l ruga să înalțe rugăciuni pentru soția sa. Pastorul l-a invitat pe om la el acasă pentru a face rugăciunea, însă, în locul acestuia, au sosit polițiștii. Mai târziu, patru polițiști l-au arestat pe pastor, eliberându-l pe 8 aprilie 2020, doar pentru a fi arestat din nou următoarea zi pentru distribuirea de materiale religioase.

Acesta a fost acuzat conform codului penal al Nepalului, care interzice împărtășirea credinței sau încercările de a converti oamenii la creștinism. O lege anticonversie a fost introdusă în 2018.

În 2021, a fost condamnat la doi ani de închisoare și o amendă de 20 000 de rupii nepaleze, ca o instanță ulterioară să-i reducă apoi pedeapsa la un an. După ce a fost eliberat pe cauțiune, Curtea Supremă a refuzat să achite cazul și a confirmat condamnarea anterioară. Acum, pastorul speră ca pedeapsa cu închisoarea să fie convertită în amendă.

În anul 2022, Nepal se afla pe locul 48 în Indexul persecuției de la Open Doors, iar în 2023 a ieșit din topul primelor 50 de țări unde creștinii sunt persecutați. Explicația celor de la Open Doors este că acest lucru s-a întâmplat nu pentru că nivelul persecuției a scăzut în Nepal, ci pentru că a crescut în alte țări.

Situația pastorului Acharya pune în lumină provocările cu care se confruntă minoritățile religioase în Nepal și importanța susținerii libertății religioase la nivel global.

Sursa: CBN News