În acest an, sărbătoarea Crăciunului în Betleem, Ierusalim și Iordania a fost anulată. Decizia de a renunța la luminițele de Crăciun în orașul natal al lui Isus vine ca un act de comemorare și susținere față de victimele conflictului dintre Israel și Hamas.

În Cisiordania, liderii creștini și autoritățile locale au luat hotărârea să anuleze toate festivitățile publice. Este pentru prima dată în istoria modernă când Manger Square, locul tradițional al bradului de Crăciun, rămâne neîmpodobit în semn de respect față de cei care au suferit în urma conflictului.

Patriarhul și liderul Bisericii din Ierusalim îndemnau creștinii din Țara Sfântă să evite activitățile de Crăciun considerate „inutil festive”. Biserica Catolică din Galileea și Consiliul Regional al Bisericilor Evanghelice din Țara Sfântă au emis apeluri similare.

Pastorul Munir Kakish, președintele consiliului, a declarat: „Având în vedere miile de decese, vom organiza doar servicii tradiționale care să vorbească despre semnificația Crăciunului, însoțite de rugăciuni pentru pace”.

Iordania, care găzduiește cea mai mare grupare mondială de refugiați palestinieni, a anunțat pe 2 noiembrie că renunță la sărbătoarea Crăciunului. Piețele orașelor și centrele comerciale nu vor fi decorate specific sărbătorilor. Comunitățile din întreaga țară se abțin în prezent de la activitățile tradiționale de Crăciun, cum ar fi aprinderea luminițelor, târgurile de Crăciun, paradele cercetașilor și oferirea de daruri.

Cu toate acestea, slujbele religioase se vor desfășura în continuare. „Acasă ne putem bucura, dar în inimile noastre suferim”, a spus Ibrahim Daboul, secretarul general al Consiliului de Conducere a Bisericilor din Iordania și preot ortodox grec.

Declarația oficială a creștinilor din Iordania reflectă respectul față de „victimele nevinovate” și condamnă „actele barbare” ale armatei israeliene. Aceasta recunoaște momentele dificile prin care trece atât Gaza, cât și întreaga Palestina, printre care distrugerea caselor, școlilor, spitalelor și locurilor de închinare.

Sursa: Christianity Today