Procurorul din capitala finlandeză, Helsinki, a depus un apel împotriva achitării doamnei Päivi Räsänen. Aceasta este a treia încercare de a o judeca pe politiciana creștină în legătură cu postările sale de pe rețelele de socializare. Räsänen a fost declarată nevinovată în noiembrie anul trecut de Curtea de Apel. Cazul se referă la declarațiile online din 2019, în care ea îndemna Biserica Luterană Finlandeză să înceteze susținerea Paradei Gay de la Helsinki, invocând principii biblice care consideră practicile homosexuale o încălcare. Procurorul susține că astfel de afirmații constituie discriminare directă împotriva comunității LGBTQ+.

Apelul, depus vineri după-amiază, așteaptă să fie luat în considerare de Curtea Supremă, ultima instanță pentru procuror. Cu toate acestea, acceptarea apelului este incertă având în vedere respingerea de către Curtea Supremă a peste 90% dintre cereri. Inițial, acuzațiile au fost respinse de două ori, mai întâi de Tribunalul de District din Helsinki în 2022, iar apoi de Curtea de Apel în 2023.

Pe lângă Räsänen, acuzațiile vizează și episcopul luteran Juhana Pohjola, care a publicat o broșură a doamnei Räsänen referitoare la perspectiva creștină asupra sexualității. În urma deciziei procurorului, Räsänen s-a declarat surprinsă, în timp ce avocatul ei finlandez, Matti Sankamo, declară că e aproape sigur cădosarul va fi preluat de Curtea Supremă. Această dispută juridică generează întrebări cu privire la libertatea de exprimare când vine voraba de credințele religioase și drepturile LGBTQ+ în Finlanda.

Sursa: CNE News