Impactul războiului asupra israelienilor variază prin faptul că îi determină pe oameni să se pună în pericol pentru a salva viețile altora, însă și prin suferința provocată de violențele specifice războiului.

Printre soldați se numără un tată, forțat să își închidă restaurantul pentru a servi în cadrul IDF (Israel Defense Forces), în timp ce soția sa, Natasha Kirtchuck, corespondent de știri al I24 din Israel, este lăsată singură să aibă grijă de copilul lor și să sufere în urma pagubelor provocate de război.

Publicarea în mediul online a unor imagini din cadrul războiului nu este modul în care Kirtchuck se aștepta să își petreacă zilele de concediu de maternitate. Dar este o modalitate prin care poate lucra de acasă, pentru a verifica brutalitățile atacurilor din 7 octombrie până când soțul ei, Rotem, se întoarce.

Rotem ajută acum la paza membrilor grupului de identificare a victimelor, o serie de echipe de voluntari care intervin de urgență și îndepărtează cu grijă cadavrele rămase în urma atacurilor teroriste. „Au pus cadavrul într-un sac, iar soțul meu și alți soldați au ajutat la transportul acestuia”, a spus Kirtchuck. „Acolo unde erau și trupurile unor copii cărora le lipseau părți ale corpului.”

Un membru al echipajului a spus că atrocitățile au fost mai mari decât la cel de-al Doilea Război Mondial. Voluntarii consideră că este important să împărtășească lumii informații despre ce văd în fiecare zi.

„Dacă cineva crede că Hamas este un fel de inițiativă pro-palestiniană de luptă pentru libertate, menită să aducă pacea și să se asigure că palestinienii își recuperează drepturile, este complet fals”, a spus Kirtchuck.

„Una dintre ambulanțele care au răspuns la atacul cu rachetă a fost lovită de teroriști”, a declarat medicul MDA Uri Shacham.

Magen David Adom înseamnă „Steaua roșie a lui David” în ebraică și datează de mii de ani de când soldații israelieni purtau steaua pe scuturi pentru a se proteja în luptă.

„Și iată-ne, 200 de ani mai târziu, apărând Israelul într-un mod diferit”, a spus Shacham. „Nu prin scutul nostru protector, ci prin dăruirea, profesionalismul și compasiunea noastră pentru omenire.”

Acest simbol poate arăta ca o țintă teroristă, dar Shacham și echipa sa îl poartă cu mândrie, înaintând prin explozii pentru a salva victimele, fie că sunt israeliene sau palestiniene.

Bilanțul emoțional și mental al raportării despre război sau al operațiunii pe un câmp de luptă în continuă expansiune este greu de imaginat. Kirtchuck a declarat pentru CBN News că cel mai rău lucru este că țara lor nu va mai fi niciodată la fel.

„Concluzia este că războiul reprezintă o pierdere uriașă atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni”, a spus Kirtchuck. „Simt că această organizație teroristă ne-a distrus pe toți.”

Sursa: CBN News