Creștinii italieni privesc cu compasiune pe refugiații din țara lor. Johan Kaashoek, din satul olandez Elspeet, i-a vizitat săptămâna trecută și a mers în mai multe tabere pentru refugiați, inclusiv pe insula Sicilia.

Kaashoek s-a întors recent din cea de-a patra călătorie pe care a făcut-o cu fundația olandeză Evangelisation Boat Refugees din Italia. El a călătorit prin sudul Italiei timp de o săptămână împreună cu soția sa Alyda și cu Jeannette van Oostrum, o colegă din consiliul de administrație al fundației.

În sudul insulei italiene Sicilia, grupul a întâlnit mulți tineri africani din țări precum Gambia, Ghana, Burkina Faso și Nigeria. „Într-o tabără pentru refugiații care au sosit recent în Europa, am vorbit cu tineri care ne-au povestit cu entuziasm despre idealurile lor. Ei sunt optimiști și așteaptă cu nerăbdare să obțină o educație sau să găsească un loc de muncă. În rândul celor care se află de mai mult timp în Italia, am observat că plictiseala și îndoiala încep să se instaleze. Câțiva chiar s-au întrebat dacă au făcut bine că au venit spre Europa.”

Într-o tabără de primire a familiilor, Kaashoek a găsit mai ales familii din Irak și Siria care așteptau să primească documentele necesare. „Refugiații stau uneori mult timp în condiții teribile, în adăposturi mizerabile. De exemplu, am dat peste o zonă industrială abandonată. Oamenii de acolo locuiesc în corturi vechi cu găuri în ele și în structuri făcute din paleți și bucăți de carton, fără instalații sanitare adecvate.”

În timpul călătoriei, membrii consiliului au vizitat intermediari locali care „pun suflet și inimă” pentru a-i ajuta pe refugiații din tabere. „Așa i-am cunoscut pe Tomasso și Saulo, doi bărbați care, pe lângă activitățile lor de afaceri, își petrec mult timp ajutându-și vecinii. Am fost impresionați de angajamentul și compasiunea lor.”

Cei doi bărbați au împărțit rucsacuri care conțineau periuțe de dinți, pastă de dinți și șampon. Acestea conțineau, de asemenea, materiale biblice. După ce împărțeau aceste rucsacuri, refugiaților li se oferea o Biblie în engleză, franceză sau în altă limbă.

Distribuirea Bibliilor a stârnit o varietate de reacții. „Jeannette a vorbit cu un tânăr refugiat care a spus că citea adesea din Biblie în țara de unde provine, dar nu și-a putut lua Biblia cu el când a părăsit țara. El a fost recunoscător pentru Biblia pe care a primit-o și a spus că va începe să citească din ea în fiecare zi.”

Taberele găzduiesc, de asemenea, mulți musulmani. „Uneori a fost dificil să intri într-o conversație cu ei, dar unii dintre aceștia au acceptat cu recunoștință o Biblie și au început imediat să citească din ea. Sperăm ca, având sprijinul fundației biblice GBS, să continuăm să le oferim intermediarilor noștri italieni Biblii pe care să le distribuim refugiaților. Există o mare nevoie în acest sens.

Sursa: CNE News