cross one radio logo

Pentru mulți turci, este de neconceput: să fii turc, dar să nu fii musulman. Prin urmare, neîncrederea față de mica comunitate protestantă din Turcia este mare. „Este important să fim o mărturie bună”, a declarant un creștin.

Aproximativ 30 de persoane s-au adunat în sala bisericii protestante din Istanbul „Isus, numai Tu ești Rege. Numai Tu ești Dumnezeul nostru”, cântă participanții în limba turcă. Ușa clădirii bisericii este larg deschisă. Cartierul nu poate să nu observe: aici se adună adepții lui Isa – Isus.

Mărturisirea deschisă este în contradicție cu convingerile marii majorități a populației turcești, care este în proporție de aproximativ 98% musulmană. De cinci ori pe zi, chemarea la rugăciune islamică poate fi auzită la fiecare colț de stradă din Istanbul. Districtul Altintepe din partea anatoliană a metropolei nu face excepție. Există cel puțin opt moschei numai pe o rază de câteva sute de metri în jurul protestantului Kilisesi Vakfi din Istambul.

Cu toate acestea, lăcașul de cult creștin nu provoacă probleme în cartier, spune pastorul Timur Topuz (46 de ani) după slujbă. Dimpotrivă, spune el, relația cu locuitorii este excelentă. „Au fost momente în care personaje agresive ne-au hărțuit, dar locuitorii din zonă au intervenit”, spune el la un ceai turcesc.

Biserica a trebuit să câștige această încredere. La urma urmei, populația turcă are multe prejudecăți. De exemplu, se spune că religia creștină este ceva pentru străini. Identitatea turcă este atât de strâns legată de islam, încât mulți turci nu-și pot imagina că cineva poate fi turc și să nu fie musulman. Această gândire naționalistă lasă puțin loc pentru minorități, cu atât mai puțin pentru turcii care se convertesc la creștinism.

Topuz a trăit-o pe propria piele. Când le-a spus familiei și prietenilor musulmani, în anii 1990, că a devenit creștin, a întâmpinat multe neînțelegeri. „Pentru tatăl meu, mă transformasem într-un dușman al turcilor. Mi-a spus: ,Ai devenit armean’”. Ca și creștin, trebuia să am o altă origine etnică. Prietenii mei musulmani nu mai voiau să aibă nimic de-a face cu mine.’’

Odată cu trecerea anilor, gândirea membrilor familiei s-a schimbat. „Au observat cum s-a schimbat viața mea. Anul trecut, soția mea a murit în urma unei boli. Când familia mea a văzut cum m-au sprijinit membrii bisericii, a fost o mărturie importantă pentru ei”, mărturisește bărbatul văduv. „Acum ei înțeleg că creștinii nu sunt ostili, ci au o inimă caldă pentru ceilalți. Este important să fim o mărturie bună”.

Dintr-o populație de 90 de milioane de locuitori, comunitatea protestantă din Turcia numără doar 10 000 de credincioși. Multe comunități locale nu au primit statutul de biserică, pentru că autoritățile recunosc doar Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Armenească și pe evrei ca minorități religioase.

Sursa: Christian Network Europe