Studenții la teologie din Norvegia sunt îngrijorați de schimbările liberale din cadrul bisericii și se întreabă dacă preoții cu perspective tradiționale asupra căsătoriei și a sexualității vor fi la fel de bine primiți în viitor. Îngrijorarea lor a fost generată de declarațiile recente ale principalului episcop al Bisericii Norvegiene din Oslo, Kari Veiteberg, care a pus sub semnul întrebării angajarea preoților care nu susțin căsătoria cuplurilor de același sex. Deși Biserica afirmă oficial că are deschidere pentru ambele perspective, studenții se tem că nu se va ține cont de convingerile lor.

Un grup format din 18 studenți la teologie de la Colegiul NLA din Bergen și-a exprimat îngrijorarea într-un articol publicat în Vart Land. Aceștia se întreabă dacă Biserica Norvegiei va păstra diversitatea teologică și dacă preoții cu viziuni tradiționale asupra căsătoriei vor fi respectați. Aceștia au menționat că, în calitate de viitori preoți, vor trebui să înlocuiască pe aceia care vor ieși la pensie, dar se tem că nu se va găsi loc pentru ei într-un mediu în care perspectivele episcopului Veiteberg devin dominante.

Episcopul Veiteberg a fost deschis atunci când a prezentat punctul său de vedere cu privire la căsătorie, denunțând un site apărut recent al organizațiilor creștine care susțineau căsătoria tradițională dintre un bărbat și o femeie. Studenții au remarcat că episcopul se exprimă deschis în privința direcției Bisericii și s-au temut că preoții cu perspective tradiționale ar putea să nu se simtă bineveniți.

Aceste schimbări au dus la o scădere a interesului studenților pentru profesia de preot și situația este problematică, având în vedere că țara duce lipsă de preoți. Profesorii de la Colegiul NLA din Bergen înțeleg motivele de îngrijorare ale studenților și pun în lumină faptul că studiul teologiei le deschide o ușă către diverse roluri în cadrul Bisericii, care nu se limitează doar la Biserica Norvegiei.

Sursa: CNE News