Paza de Coastă caută în continuare un submarin turistic care a fost dat dispărut cu cinci persoane la bord. Iar acum, experții prezintă un tablou sumbru în ceea ce privește eforturile de salvare.

Vasul numit Titan a început să se scufunde pentru a vizita epava Titanicului duminică dimineața și a pierdut contactul cu nava de sprijin după doar 1 oră și 45 de minute de călătorie. Acum, experții spun că rezervele de oxigen ale submarinului sunt cu siguranță pe sfârșite.
Paza de Coastă spune că s-a ajuns la un punct critic în căutarea submarinului dispărut care transporta 5 persoane, inclusiv pilotul.

Luni, echipajele Gărzii de Coastă au cercetat o zonă aflată la 900 de mile în largul coastei statului Massachusetts, cu apă adâncă de până la 13.000 de metri, ceea ce face ca căutările să fie extrem de dificile. În cazul în care nava se află pe fundul oceanului, rămășițele Titanicului ar putea face dificilă localizarea acesteia.

Căutările se desfășoară atât subacvatic, cât și aviatic.

Contraamiralul John W. Mauger, din cadrul Gărzii de Coastă a SUA, a declarat: „Trebuie să ne asigurăm că vom căuta submarinul și la suprafață, dacă acesta ar fi ieșit la suprafață, dar ar fi pierdut cumva comunicațiile cu nava, iar acest lucru ne permite în acest moment aeronava de pe nava de căutare la suprafață”.

O navă a părăsit vineri Newfoundland, Canada, transportând submersibilul operat de Oceangate Expeditions.

Submarinul și-a început călătoria spre Titanic duminică dimineață. Când nava de sprijin a pierdut contactul cu submarinul, iar echipajul a anunțat Paza de Coastă.

Începând de lunea trecută după-amiaza, oficialii estimau că oamenii de pe submersibil ar mai avea între 70 și 96 de ore de aer.

„Dacă nu sunt la suprafață, este o problemă foarte dificilă, deoarece acum sunt la trei kilometri sub apă”, a declarat David Marquet, fost comandant de submarin al Marinei americane și căpitan în retragere. „Nici chiar submarinele de salvare pe care le-am făcut pentru submarinele noastre de luptă nu sunt proiectate să meargă atât de adânc.”

Din 2021, Oceangate Expeditions a oferit turiștilor care plătesc aproximativ 250.000 de dolari șansa de a călători alături de oamenii de știință care studiază epava Titanicului, ce se află la aproximativ trei kilometri adâncime. Printre cei aflați la bord, potrivit rapoartelor din rețelele de socializare, se numără miliardarul britanic Hamish Harding, un scafandru francez, și doi pakistanezi, tată și fiu.

Scufundarea Titanului până la epava Titanicului, aflată la aproximativ 13.000 de metri adâncime, este o călătorie dus-întors de 8 până la 10 ore. Oficialii Gărzii de Coastă spun că ar putea avea timp până vineri să găsească nava și să salveze membrii echipajului înainte ca oxigenul să se termine.

Sursa: CBN News