Sunt oamenii obișnuiți capabili să facă lucruri extraordinare? A fost Isus doar un tip foarte drăguț care a dat niște sfaturi grozave despre cum să fii bun, sau viața și misiunea Lui au fost ceva fără precedent care sfidează chiar limitele inimii umane? Acestea sunt câteva dintre întrebările profunde explorate în sezonul 3 al serialului The Chosen, un serial finanțat prin crowdfunding și cu acces gratuit la streaming, care prezintă viața lui Hristos și a ucenicilor Săi.

The Chosen a debutat în 2019 și a avut un succes uluitor. Începând cu luna martie, serialul a ajuns la peste 100 de milioane de telespectatori din întreaga lume, iar Angel Studios a raportat 500 de milioane de stream-uri totale până în prezent. Această realizare colosală poate fi atribuită unei scrieri extrem de creative și dramatice, care citește mult printre rânduri din Scriptură, rămânând în același timp fidelă acesteia, cinematografiei și actorilor de înaltă calitate, precum și unei reprezentări profund umane și pline de compasiune – dar și regale –- a lui Iisus, realizată de Jonathan Roumie.

Sezonul 3, care a debutat în decembrie anul trecut și a fost difuzat până în februarie, se concentrează pe roller coaster-ul spiritual al călătoriei ucenicilor prin luptele și triumfurile unei vieți dedicate urmării lui Iisus, mereu plin de surprize. De asemenea, oferă o imagine amplă asupra puterii contraculturale pe care Hristos a adus-o în Iudeea secolului I, răsturnând viețile fariseilor rigizi, ale romanilor idolatri și ale tuturor celorlalți.

Într-o scenă de la sfârșitul episodului 2, Iacov – fratele lui Iisus, care suferă de un șchiopătat cronic, îl confruntă pe Acesta cu o întrebare profundă: de ce nu-l vindecă în același mod în care i-a vindecat pe mulți alții? Într-un schimb de replici emoționant, Iisus îi explică faptul că are de spus o poveste unică pe care cei care au fost vindecați nu ar putea să o spună niciodată. „Să știi cum să afirmi că încă îl lauzi pe Dumnezeu în ciuda acestui lucru; să știi cum să te concentrezi pe ceea ce contează uitând de suferința din trup; să le arăți oamenilor că poți avea răbdare în suferința ta aici, pe pământ, pentru că știi că vei petrece eternitatea lipsit de durere și necazuri.”

Mai târziu, în episodul 7, Maria Magdalena și Matei împărtășesc despre intervenția lui Dumnezeu în unele dintre cele mai grele momente din viața lor. „Viețile noastre sunt adesea pline de suferință”, observă Maria. „Așa că noi ajungem să credem că viața este plină de durere și nu de abundență. Dar apoi există acele momente când, din senin, cumva ne trezim cu o mulțime de binecuvântări. Și, dintr-o dată, Dumnezeu intervine, iar noi putem vedea din nou limpede și primim eliberare.”

Această temă atinge un crescendo în ultimul episod al sezonului 3. Un punct central al intrigii sezonului se concentrează în jurul unui conflict în curs de desfășurare (fără spoilere) între Simon Petru și soția sa, Eden, despre care Petru îi reproșează lui Iisus că nu L-a rezolvat. Într-o scenă, creatorii se folosesc de relatarea lui Isus mergând pe apă din Matei 14 pentru a ilustra modul în care El ne invită să pășim cu credință. Petru învață într-un mod profund că îndoiala și lipsa de credință în Iisus este ceea ce a dus în cele din urmă la cearta dintre el și soția sa.

O altă temă majoră a sezonului 3 este nedumerirea pe care slujirea lui Hristos a provocat-o atâtor oameni și modul în care mulți dintre cei care s-au întâlnit cu învățăturile și minunile lui Iisus au răspuns nu cu admirație și laudă, ci defăimându-L. De nenumărate ori, fariseii, romanii și alte neamuri care se simțeau amenințate de proclamarea lui Hristos, a adevăratei naturi a inimii lui Dumnezeu, au răspuns cu ură.

Cu toate acestea, The Chosen este apreciat de ce mai neașteptați oameni. Scriitoarea de la New York Times, Tish Harrison Warren, a recunoscut recent că familia ei a devenit dependentă de serial după ce acesta i-a fost recomandat de un prieten.

Într-o notă personală, fratele meu mai mare, care nu este credincios, le-a spus recent părinților mei că a devenit dependent de serial și că și-a făcut și prietenii necredincioși să devină dependenți de el. În mod clar, se întâmplă ceva special cu The Chosen. Este un memento că, atunci când cuvântul lui Dumnezeu este prezentat într-un mod frumos, personal și unic, chiar și cei care încă nu cred, nu pot nega lumina Adevărului.

Acum, mai mult ca oricând, cultura noastră are nevoie disperată de mai multe filme și emisiuni precum The Chosen.

Sursa: Familiy Research Council