O scădere semnificativă a sprijinului pentru Israel oferit de către tinerii evanghelici din SUA marchează un posibil moment decisiv în relația de lungă durată dintre cele două grupuri aliate.

O serie de sondaje arată că sprijinul pentru Israel oferit de către evanghelicii americani cu vârsta de până în 30 de ani a scăzut cu peste 35% în doar trei ani. O veste mai puțin plăcută este faptul că mesajele negative de pe rețelele de socializare cu privire la războiul din Gaza ar putea duce la o scădere și mai mare.

Dr. Kirill Bumin, decan al Colegiului Metropolitan, a contribuit la elaborarea studiului pe o perioadă de trei ani.

„Eu cred că tinerii evanghelicii ar putea să renunțe la susținerea lor pentru Israel, pentru că, sunt bombardați cu mesaje, nu aș vrea să spun anti-Israel, dar nu în mod particular favorabile Israelului, în momentul în care își formează convingerile cu privire la politica externă”, a spus Bumin.

Treisprezece sondaje conduse de Bumin și Dr. Motti Inbari la UNC-Pembroke din 2018 până în 2021, indică faptul că această schimbare a intervenit într-un moment crucial în relațiile Israel-Palestina.

„Și ceea ce am descoperit în acel sondaj a fost că atitudinile tinerilor au devenit tot mai nefavorabile pentru Israel”, a declarat Bumin.

Începând cu anul 2021, aproximativ o treime dintre evanghelicii tineri chestionați îi susțin pe israelieni, în comparație cu peste două treimi, în 2018. În aceeași perioadă, sprijinul pentru palestinieni a crescut de la 5% la 25%. De asemenea, numărul respondenților care spun că nu susțin nici Israelul, nici Palestina s-a dublat de la 25% la 50%.

„Ceea ce s-a schimbat are legătură cu apariția rețelelor de socializare”, a spus Inbari. „Tinerii au acum mult mai multe oportunități de a obține informații decât aveau alte generații în trecut.”

Un alt rezultat arată o o schimbare în ce privește susținerea pastorilor pentru Israel și modul în care aceștia interpretează Biblia.

„Și această schimbare se face de la o poziție pro-Israel, pre-milenială dispensaționalistă, la una care nu oferă o importanță mare statului Israel contemporan sau poporului evreu în vremurile de pe urmă și la doua venire a lui Isus Hristos”, a explicat Bumin. Autorii și-au publicat concluziile în cartea lor: Creștinismul sionist în secolul XXI: Opinia evanghelică americană despre Israel.

Dr. Yoav Fromer, șeful Centrului pentru Studiul Statelor Unite de la Universitatea Tel Aviv, evidențiază importanța acestui studiu.

„Fără Statele Unite, Israelul nu va mai exista, și spun asta din perspectiva unui israelian”, a spus Fromer.

El mai adaugă faptul că viitorul statului evreiesc depinde de următoarea generație de evanghelici americani.

Un rezultat neașteptat identificat de Inbari și Bumin este modul în care, uneori, tinerii care sunt bombardați cu mesaje pro-Israel, pot fi tulburați.

„Așadar, pe de o parte, am constatat că socializarea cu alți tineri evanghelici care susțin Israelul, de fapt, nu ajută”, a spus Bumin. „Pe de altă parte, tinerii evanghelici sunt foarte puternic motivați de spiritul de dreptate. Cât de respectați sunt palestinienii de către israelieni în teritoriile ocupate? Și aceștia simt că sunt tratați corect? Atunci sunt mai predispuși să sprijine Israelul.”

Sura: CBN News