Un muzeu național din Washington, D.C. a fost de acord să despăgubească cu 50.000 de dolari studenții care îi vizitaseră, după ce au fost alungați pentru că purtau îmbrăcăminte inscripționată cu mesaje pro-viață.

The National Air and Space Museum a fost de acord să plătească suma pentru a acoperi onorariile avocaților, cheltuielile, costurile și dobânzile pentru studenții Our Lady of the Rosary Catholic School din Greenville, Carolina de Sud.

Grupul de 12 reclamanți a depus o plângere după ce au vizitat muzeul în ziua marșului pro-viață la 20 ianuarie 2023.

Toți purtau căciuli cu inscripția „Rosary PRO-LIFE” în timp ce vizitau muzeul.

Conform American Center for Law and Justice (ACLJ), care i-a reprezentat pe reclamanți, „personalul muzeului a ironizat elevii, le-a adresat cuvinte jignitoare și a menționat faptul că muzeul nu era un loc în care puteau exprima astfel de opinii.” Un angajat în cele din urmă a forțat elevii să părăsească muzeul.

Între timp, alți vizitatori ai muzeului purtau tot felul de pălării fără a li se atrage atenția, relatează ACLJ.

„Este absolut scandalos, este discriminare neconstituțională”, a scris Jordan Sekulow, avocat și director executiv al ACLJ, la acea vreme. Reclamanții au depus o plângere acuzând muzeul federal că le-a încălcat drepturile în conformitate cu Amendamentele I și V ale Constituției SUA și Legea privind Restaurarea Libertății Religioase.

„Aceasta a fost o încălcare clară a Amendamentului I, nu numai a libertății lor de exprimare, ci și a religiei”, a declarat Sekulow.

„Imaginează-ți că este copilul tău jignit și scos afară dintr-un muzeu – la care alți copii au voie să ia parte – doar din cauza credinței lui”, a adăugat el.

Instituția Smithsonian, care monitorizează The National Air and Space Museum, cât și alte muzee din Washington, a recunoscut eroarea abia la doar o lună după ce a fost depusă o plângere.

Reprezentanții instituției au fost de acord să „reamintească tuturor ofițerilor de securitate staționați în toate muzeele Smithsonian deschise publicului și la National Zoological Park că politica Smithsonian nu interzice vizitatorilor să poarte pălării sau alte tipuri de îmbrăcăminte cu diverse mesaje, inclusiv religioase și politice.”

În final, s-a ajuns la un acord în care Smithsonian nu numai că a fost de acord să plătească 50.000 de dolari, dar a declarat că le va permite reclamanților să viziteze The National Air and Space Museum și să urmărească o secvență video în care oficialii muzeului își cer scuze pentru cele întâmplate.

Smithsonian a fost, de asemenea, de acord să „reamintească tuturor ofițerilor de securitate staționați în toate muzeele sale deschise publicului, cât și la National Zoological Park, politica actuală privind purtarea pălăriilor sau a altor tipuri de îmbrăcăminte cu diverse mesaje, inclusiv cu mesaje religioase și politice.”

Sursa: CBN News