Parlamentul ucrainean a aprobat în primă lectură proiectul de lege pentru legalizarea utilizării medicale a canabisului. Bisericile se îngrijorează cu privire la aceasta.

Canabisul poate fi folosit pentru a trata boli precum cancerul și tulburarea de stres post-traumatic. Cu toate acestea, în prezent, utilizarea drogului este ilegală în toate circumstanțele. Acum, 228 de deputați vor să schimbe acest lucru și au votat în favoarea unui proiect de lege care permite utilizarea medicală a canabisului, relatează BBC Ucraina. Discuția despre utilizarea medicală a drogului este în curs de desfășurare deja de mai mulți ani.

Deputatul Mykhailo Radutskyi, șeful comisiei parlamentare de specialitate, a declarat cu o zi înainte că milioane de ucraineni ar beneficia de o eventuală legalizare. „În Ucraina, inclusiv în cazul răniților și al militarilor cu tulburări de stres post-traumatic, este nevoie de un astfel de tratament”, a explicat el.

Oamenii nu trebuie să se îngrijoreze pentru siguranța lor din cauza unei creșteri a numărului de consumatori de canabis, a asigurat el. Poliția și serviciul național antidrog vor controla cu strictețe utilizarea acestuia.

Ministrul Sănătății, Viktor Lyashko, este și el în favoarea legalizării, relatează LB.ua. El a declarat că este necesar să se simplifice accesul pacienților la acest tratament, care este eficient pentru „peste 50 de afecțiuni patologice”. În plus, el și-a dat cuvântul că „majoritatea canabinoizilor nu au un efect psihoactiv, nu duc la dependență sau euforie și sunt utilizate pe scară largă în practica medicală”.

De asemenea, președintele Zelensky a susținut proiectul de lege. „Toate cele mai bune practici și soluții din lume, indiferent cât de dificile sau neobișnuite sunt, trebuie aplicate în Ucraina, astfel încât toți cetățenii ucraineni să nu fie nevoiți să îndure durerea, stresul și traumele războiului”, a declarat el la sfârșitul lunii iunie în fața Parlamentului ucrainean.

Cu toate acestea, Consiliul Panucrainean al Bisericilor este îngrijorat de acest proiect de lege și se opune adoptării lui. Acesta scrie într-un apel că „toți cei care discută problema canabisului ar trebui să realizeze în mod clar și distinct că acesta este o substanță narcotică, a cărei utilizare implică aceleași riscuri ca și utilizarea altor substanțe narcotice”.

În plus, Consiliul compară canabisul medical cu „alcoolul medical”. Cel mult, canabisul ar trebui să fie legalizat în cazul ameliorării durerii pentru pacienții paliativi. „Alte domenii de aplicare sunt asociate cu numeroase riscuri pentru pacienți, care sunt mai mari decât efectul pozitiv așteptat al tratamentului”, consideră Consiliul. Acesta îi cere președintelui Zelensky să se opună prin veto proiectului dacă Parlamentul îl va adopta.

Sursa: CNE News