Un arheolog renumit crede că a găsit orașul biblic Sodoma în Iordania de astăzi și spune că există dovezi care demonstrează că orașul a fost distrus de foc.

Steven Collins, decanul Colegiului de Arheologie de la Universitatea Trinity Southwest, i-a spus lui Joel. C Rosenberg într-un nou episod al emisiunii The Rosenberg Report cum el și echipa sa au descoperit orașele biblice Sodoma și Gomora în Iordania.

El spune că a folosit Scripturile ca indicii pentru a găsi locația.

„Există atât de multe informații specifice despre locația acestor orașe încât practic ar trebui să fii orb și analfabet ca să nu poți găsi locația Sodomei, deoarece există cel puțin 25 de elemente geografice cunoscute care te pot conduce la orașul Sodoma. Nu este dificil”, a explicat el.

El i-a spus lui Rosenberg că mulți arheologi au presupus că orașele se află în apropierea Mării Moarte din cauza lui William Albright, un arheolog care și-a propus să descopere orașele în 1924.

Albright credea că apele au acoperit locația, dar nu s-a descoperit nimic pe fundul mării.

În 2001, Collins și-a lansat explorarea folosind o abordare diferită.

„Iată care este problema cu localizarea Sodomei de către Albright. El nu oferă niciodată o exegeză a capitolului 13 din Geneza, care este harta verbală pentru a ajunge la orașul Sodoma.”, a spus Collins.

Collins și-a concentrat căutările pe valea râului Iordan.

De acolo, el a folosit indicii din Biblie, inclusiv o referință din Geneza 13:10.

„Întrebarea corectă care trebuie pusă în cazul localizării Sodomei este: Unde stătea Lot când și-a ridicat ochii și a văzut că toată câmpia Iordanului era bine udată? Era la Betel și Ai”, a explicat Collins.

Acest lucru i-a condus pe Collins și echipa sa la Tall el-Hammam. Ei au fost autorizați de guvernul iordanian să înceapă săpături în acea zonă.

„De fapt, textul biblic a fost cel care ne-a condus la acest sit”, i-a spus el lui Rosenberg.

Ei au descoperit o serie de orașe din Epoca Bronzului care erau bogate și mari.

Au descoperit ceramică și artefacte care păreau a fi topite.

„Când faci descoperiri despre Sodoma, te duci mai întâi la text. De ce? Pentru că Biblia este singurul loc, singurul text antic, care a supraviețuit cu numele Sodoma în el.”

După cum a relatat CBN News, Collins a fost coautorul unei lucrări care a confirmat că orașul a fost distrus de foc sau de un „eveniment termic”.

„Conflagrația violentă care a pus capăt ocupației de la Tall el-Hammam a produs ceramică topită, pietre de fundație pârjolite și câțiva metri de cenușă și resturi transformate într-un conglomerat gri închis, ca și cum ar fi fost pus într-un robot de bucătărie”, a notat el.

Într-o altă lucrare scrisă în colaborare, arheologul Phillip J. Silvia și Collins au scris: „Dovezile fizice de la Tall el-Hammam și din siturile învecinate prezintă semnele unui eveniment termic și de contuzie extrem de distructiv, la care ne-am putea aștepta în urma a ceea ce este descris în Geneza 19”.

În acea lucrare, ei au concluzionat că Sodoma și Gomora au fost distruse de o explozie aeriană meteorică.

Sursa: CBN News