Mulți oameni se tem că ar putea să moară în dureri mari. Prin urmare, în Danemarca se ia în considerare legalizarea eutanasiei. Totuși, acest lucru ar putea provoca o schimbare culturală, se teme medicul Gorm Greisen din Danemarca.

Dezbaterea privind eutanasia este în plină desfășurare în Danemarca. Recent, o petiție care cere Parlamentului danez să analizeze această problemă a ajuns la 51.000 de voturi. Cu toate acestea, Greisen consideră că „eutanasia activă nu este un concept atât de bun”.

Medicul senior și fost membru al Consiliului de Etică subliniază într-un articol de opinie că „este legal ca un medic să dea unui pacient cu o speranță de viață scurtă analgezice pentru a calma durerea, chiar dacă acestea prezintă riscul unei respirații mai slabe și pot conduce chiar la moarte. Intenția medicului este de a-l ajuta pe cel în suferință.” Dar eutanasia activă înseamnă că medicul face ceva pentru ca pacientul să moară. Intenția medicului este de a scurta viața, de a ucide pacientul.

Până acum, asistența medicală daneză a gândit dintr-o perspectivă bazată pe cât de etic este efectul unei decizii, explică el. Faptul că un lucru este bun sau rău depinde doar de consecințele acțiunii respective. Ca urmare, unii filosofi danezi din domeniul sănătății au susținut legalizarea eutanasiei. Rezultatul este că pacientul moare, dar acest lucru ar fi urmat să se întâmple oricum, deci care ar fi diferența?

Totuși, Greisen nu este de acord, scrie el în comentariul său. În timpul activității sale de pediatru, a petrecut mult timp cu copii și nou-născuți bolnavi. Asta însemna că, în mod regulat, trebuia să decidă dacă să continue tratamentul sau să oprească aparatele care țineau un copil în viață. Un copil are nevoie de o familie, dar este greu să „satisfaci nevoile unui copil mic bolnav sau cu handicap. Viitorul unei întregi familii este în joc”.

În același timp, el recunoaște că deciziile sunt luate pe baza unor ponderi care pot să difere în funcție de medic. În plus, nu există „limite naturale privind ce fetuși pot fi avortați și ce copii nou-născuți pot fi supuși eutanasiei active. La urma urmei, doar cei care nu pot respira singuri mor atunci când aparatul respirator este oprit”.

Pericolul legalizării eutanasiei este că poate duce la o pantă alunecoasă, deoarece „un nou-născut e neajutorat și este inutil să vorbim despre dorința lui de a muri”, scrie Greisen. De asemenea, este posibil ca persoanele în vârstă să nu fie capabile să gândească clar, subliniază el. „Atunci poate că nu va fi alegerea acelei persoane”.

Chiar dacă motivele pentru legalizarea eutanasiei active pot fi uneori ușor de înțeles din punct de vedere uman, Greisen se teme că aceasta ar aduce o schimbare culturală.

Premierul danez Mette Frederiksen, pe de altă parte, este în favoarea legalizării eutanasiei active. Potrivit unei publicații locale, Frederiksen a declarat acest lucru joia trecută. Ea consideră că eutanasia este o chestiune de demnitate, „despre cât de mult ar trebui să ni se permită să decidem singuri”. Cu toate acestea, Frederiksen a mai adăugat că „nu ar trebui să fie sondajele de opinie sau experții cei care decid această problemă”, ci că este necesară o dezbatere.

Episcopul Marianne Christiansen este îngrijorat de evoluțiile din jurul eutanasiei. Ea scrie în scrisoarea sa lunară din iulie că se întreabă „unde ne va duce legalizarea eutanasiei ca societate și ca indivizi – în viziunea noastră asupra umanității, în viziunea a ceea ce înseamnă o viață demnă și în aprecierea vieților care merită să fie salvate”.

Sursa: CNE News