cross one radio logo

Recenta renunțare la tron a Reginei Margrethe a Danemarcei a stârnit întrebări și îngrijorări în rândul creștinilor danezi cu privire la direcția religioasă pe care o va lua noul monarh. După aproape 52 de ani pe tron, Regina a declarat în discursul său de Anul Nou că „acum este momentul potrivit” să renunțe la poziția sa de monarh, ceea ce a fost o veste șocantă pentru danezi.

Monarhii danezi purtau sceptrul până la moarte. Aceasta era singurul mod de a coborî de pe tron, dedicându-și întreaga viață în slujba țării. Acesta a fost și crezul reginei Margrethe, dar probleme de sănătate au determinat-o să-și reconsidere poziția.

Chiar dacă majoritatea oamenilor au reacționat pozitiv la decizia reginei, unii creștini au privit-o cu ochi critici, conform relatărilor ziarului Kristeligt Dagblad. „Moartea conferă o seriozitate, o semnificație și o mare simpatie pentru noul monarh”, declară Katrine Winkel Holm, reprezentată a unei parohii lutherane. Rasmus HC Dreyer, profesor asistent de istorie creștină la Universitatea din Copenhaga, este de acord și consideră că acest lucru ar putea avea consecințe asupra aurei mitice din jurul casei regale.

Familia regală daneză și creștinismul se află într-o legătură strânsă, iar monarhul danez este capul Bisericii Lutherane din țară. Regina Margrethe este cunoscută pentru participarea sa regulată la serviciile bisericii. Credința a început să aibă însemnătate pentru ea doar după ce a devenit regină. „Am simțit foarte, foarte puternic că nu eram singură” a declarat regina cu privire la credința ei.

Regele Frederik al X-lea părea mai puțin preocupat de credință decât mama sa. În anul 2017, acesta declara că „îi vine greu să creadă că un om cu barbă mare (așa cum Îl reprezintă mulți în mod tradițional pe Dumnezeu) stă undeva pe niște nori”. Cu toate acestea primele semne par a fi pozitive. Familia regală a anunțat organizarea unui serviciu religios duminică, 21 ianuarie, pentru a sărbători succesiunea. „Dorința Prințului Moștenitor de avea un moment în biserică marchează clar o deschidere și, în același timp, dorința de continuitate în relația cu biserica”, spune istoricul și expertul în istoria casei regale Sebastian Olden-Jørgensen, pentru Kristeligt Dagblad. Pentru unii creștini, această decizie nu este suficientă pentru a dovedi apropierea noului monarh de credința creștină.

Potrivit lui Nikolaj Bøgh, reprezentant al Partidului Popular Danez, monarhia nu este doar o afacere lumească, ci și în mare măsură una spirituală. „Margrethe a II-a este regină prin harul lui Dumnezeu și nu prin harul ei sau al prim-ministrului. Este în joc ceva mai mare, o strânsă legătură cu creștinismul, care timp de peste 1 000 de ani a fost credința țării și a conducătorului statului.”

O veche tradiție a casei regale a Danemarcei este stabilirea unui motto la începutul domniei. Astfel motto-ul reginei Margrethe a fost: „Ajutorul lui Dumnezeu, iubirea oamenilor, puterea Danemarcei”. În schimb, mottoul regelui Frederik a X-lea – „Uniți, devotați pentru Regatul Danemarcei” este primul care nu menționează numele lui Dumnezeu.

Sursa: CNE News