Viața este incertă și nimeni nu știe acest lucru mai bine decât un refugiat. În timp ce comemorăm Ziua Mondială a Refugiatului pe 20 iunie, onorăm curajul și puterea oamenilor care au fost forțați să fugă și au devenit refugiați. Căutând să scape de conflicte, persecuții sau dezastre naturale, refugiații își părăsesc adesea casele doar cu hainele de pe ei. În urma unei astfel de traume, devine dificil să le asigurăm chiar și cele mai elementare nevoi, inclusiv apă potabilă. – Water Mission

„Refugiații sunt brusc dezrădăcinați de tot”, a împărtășit John*, a cărui familie a găsit refugiu într-o altă țară după ce a fugit de un conflict civil în propria țară. „Își pierd locurile de muncă. Își pierd casele. Familiile lor pot fi separate’’.

Potrivit UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, în prezent există peste 103 milioane de persoane strămutate forțat în întreaga lume. Din acest grup, 36,5 milioane sunt copii.

Satisfacerea nevoilor zilnice de bază, cum ar fi hrana și apa potabilă, poate fi o mare provocare pentru persoanele strămutate. Dar, pentru cei care își găsesc alinarea în taberele de refugiați și de persoane strămutate intern (IDP) în care își desfășoară activitatea Water Mission, există speranță.

„Trăind în tabără, mulțumită lui Dumnezeu, avem apă de băut și mâncare de mâncat”, a declarat Melek, o mamă a doi copii care trăiește într-o tabără de persoane strămutate intern în Nurdagi, Turcia. „Când mă rog, mă rog ca Dumnezeu să ne scutească de un alt cutremur ca acesta și să ne ajute familia și țara să se refacă.”

Din 2013, Water Mission lucrează în taberele de persoane strămutate și de refugiați pentru a furniza apă potabilă celor care au nevoie. Numai în 2022, am deservit peste 800 000 de refugiați.

Pe lângă apă sigură și canalizare, Water Mission oferă un program unic de vindecare a traumelor pentru refugiați, ajutându-i să lupte cu problemele emoționale, mentale și spirituale cauzate de circumstanțele lor.

„Acest program vine în întâmpinarea oamenilor acolo unde se află”, a declarat Josue Mpayamaguru, specialist din cadrul Water Mission. „Noi îi ascultăm. Ei se ascultă între ei. Le creăm un spațiu pentru a se exprima. Ei sunt furioși. Sunt afectați de problemele prin care au trecut. Ascultându-i pe ceilalți, încep să se simtă ușurați. Ei văd că împărtășesc aceleași probleme și acesta este un moment în care se pot încuraja unii pe alții.’’

În cinstea Zilei Mondiale a Refugiatului, ne alăturăm UNHCR pentru a-i încuraja pe toți oamenii să susțină „dreptul refugiaților de a căuta siguranță, să construiască sprijin pentru incluziunea lor economică și socială și să pledeze pentru soluții la situația lor dificilă”.

Determinarea lor de a persevera și de a-și reconstrui viețile în mijlocul unor astfel de încercări este cu adevărat remarcabilă.

Water Mission s-a născut din nevoia de apă potabilă resimțită în urma uraganului Mitch, acum mai bine de 20 de ani. De atunci, cu sprijinul donatorilor organizația reușește să ajutevbărbați, femei și copii în urma unora dintre cele mai devastatoare dezastre naturale și crize umanitare din lume.

Sursa: K-LOVE