Călătorie în univers
Luni și miercuri de la 16:00
Producător: Cross One Radio
Realizator: Andreea și Eduard Antoce
Prin creație, Dumnezeu a vrut ca noi să Îl cunoaștem mai bine pe El și puterea Lui, care coordonează legile vieții și ale naturii. "Călătorie în univers" este o aventură de explorare a creației divine, în care descoperim împreună curiozități despre lumea care ne înconjoară, observate cu ajutorul științei, dar care au și bază biblică.
cum-a-fost-creat-pamantul-calatorie-in-univers

Cum a fost creat Pământul?

Suntem cu toții administratori ai aceluiași cămin: Planeta Pământ. De la formele de relief spectaculoase, până la milioanele de specii de păsări și animale, construcțiile impunătoare, invențiile tehnologice uimitoare, creaturi microscopice care întregesc lanțul trofic sau sutele de generații de oameni, toate acestea sunt cuprinse într-un cerc aproape perfect ce levitează fără nicio susținere în spațiu și care parcă ne ține pe toți într-o îmbrățișare strânsă, fără să ne dea drumul vreodată.

castorul-cel-mai-bun-inginer-calatorie-in-univers

Castorul, constructorul naturii

Probabil cu toții știm despre castori că sunt unii dintre cei mai pricepuți constructori de baraje. Dar mai mult decât atât, sunt special echipați să lucreze ca niște adevărați ingineri. În zonele afectate de secetă ale Californiei, echipe întregi de castori restaurează zonele umede și acvifere și o fac fără prea mari costuri. De fapt, lucrează benevol. Își doresc doar să aibă un loc frumos amenajat pe apă și sunt dispuși să-l construiască ei înșiși. Pe parcurs, ei transformă une peisaj uscat într-o adevărată stațiune pe malul lacului.

care-sunt-straturile-atmosferei-calatorie-in-univers

Ce se află deasupra noastră?

În medie, numărul de respirații pe minut ale unui adult în repaus variază între 12 și 18. Pentru ca această funcție să se poată desfășura astfel încât viața să fie posibilă, atmosfera ce dă ocol planetei noastre joacă un rol vital, iar aerul este respirabil mulțumită ei. Prin definiție, atmosfera reprezintă un strat de gaze ce împrejmuiesc Pământul, atrase fiind de gravitația acestuia, și formează ceea ce noi numim comun ”aerul”.

cum-se-formeaza-norii-calatorie-in-univers

Ce sunt norii?

Întinderea parcă fără margini care se desfășoară impunătoare în văzduh și căreia îi spunem simplu ”cer”, găzduiește cu neobosită ospitalitate norii. Fie ei diafani, asemenea unei spume delicate, sau gri și grei, anunțând o ploaie strașnică, aceștia înconjoară pământul în înălțime și reprezintă un element important în desfășurarea vieții, așa cum o știm cu toții.

de-ce-se-imparte-pamantul-in-continente-calatorie-in-univers

Cum s-au format continentele?

Există o multitudine de mijloace cu ajutorul cărora putem presupune de ce continentele sunt divizate și dacă aceasta este forma lor inițială sau nu, dar Biblia scoate în evidență o informație ce poate fi considerată certă, prin credință: ”Tu ai aşezat pământul pe temeliile lui şi niciodată nu se va clătina. Tu îl acoperiseşi cu adâncul cum l-ai acoperi cu o haină; apele stăteau pe munţi. Le-ai pus o margine pe care nu trebuie s-o treacă, pentru ca să nu se mai întoarcă să acopere pământul.” Psalmul 104:5,6,9 . Află mai multe despre cum s-au format continentele în acest episod!

de ce exista luna

Cum ne influențează luna?

Află de unde vine denumirea de „lună calendaristică” și cum se formează mareele. Cum ne influențează acest satelit natural al Pământului, de ce este atât de important pentru planeta noastră și cum a schimbat cultura de-a lungul timpului?